Navigatie

De forumregels Het karmasysteem Praktische informatie Het woordenboek

De wereld De geschiedenis De goden De rassen De wezens

De koninkrijken De scholen De gildes

Submenu

Godmoden NPC's Taggen Groepen Schrijfwijze Aanmelden

Godmoden

Godmoden betekend feitelijk dat je god speelt over iemand anders zijn personage en dit is op Ameno alleen toegestaan als je toestemming hebt gekregen van degene bij wie je dit wilt doen. Nu zullen de meeste mensen niet moeilijk doen over de kleine dingen, zoals een glimlach, of zeggen dat iemand in jouw richting kijkt, maar wanneer je zou zeggen dat iemand een arm om jouw schouders slaat, is dit godmoden. Op dat moment laat je het personage namelijk een handeling uitvoeren waar niemand omheen kan.

Waar de schoen over het algemeen knelt bij godmoden is interpretatie. Wanneer iemand zelf al zegt dat zijn of haar personage vriendelijk rondkijkt, zal het ook realistischer zijn dat iemand naar je glimlacht. Op zo’n moment zou het niet per definitie een godmode zijn, want jouw personage kan het zo opvatten dat de ander naar hem of haar glimlacht. Dit wordt echter een heel ander verhaal wanneer een personage naar het tafelblad staart. Op zo’n moment kun je moeilijk zeggen dat het personage naar je glimlacht, dit zou godmode zijn. Wel kun je zeggen dat het personage om je glimlacht, bijvoorbeeld als je ergens naar binnen struikelt.

Op zo’n manier laat je een beetje in het midden of het daadwerkelijk zo is. Jouw personage ervaart dit zo, maar om het echt zo te laten zijn geef je de pen terug aan de ander. Deze kan vervolgens neerzetten dat jouw struikelende personage hilarisch is, of dat hij/zij glimlacht om een hele andere gedachte. Dit kun je met heel veel verschillende situaties doen, maar het is altijd afhankelijk van drie factoren. Jouw personage, het personage van de ander en situaties die de twee reeds samen hebben gespeeld.

Mocht je twijfelen of iets wel of niet een godmode is, neem dan voor de zekerheid contact op met het personage waar je het bij wilt doen. Dan kun je de situatie uitleggen en van te voren bespreken of het realistisch is dat de ander op een bepaalde manier reageert. Je kunt beter één keer teveel vragen dan te weinig, het kan voorkomen dat je ene post aan moet passen. Hieronder zal nog een voorbeeld gegeven worden van wat wel godmode is en wat niet. In het kopje NCP’s kun je meer informatie vinden over groepen waarbij je mag godmoden zonder toestemming.

Geen Godmode Personage1 schreef:
Halfar schoof ongemakkelijk met zijn voeten en ademde diep in. Hij was hier nog niet klaar voor. Hij was nog veel te jong. Zijn vader behoorde die nog te doen! Heel even kneep de tiener zijn ogen stijf dicht en toen hij ze weer opende staarde hij wezenloos naar zijn schoenen. Hij had geen keuze, er was niemand anders om het te doen. Hoe graag hij nog kind wilde zijn, aan het einde van de dag was hij koning en moest hij kennis maken met Kredic van Illarum. Dat kon zijn oom niet voor hem doen.
De donkerharige jongen trok zijn schouders naar achteren en hief zijn hoofd op om naar zijn verre familielid te kijken. Koning Kredic van Illarum, hij die heerst.

Geen Godmode Personage2 schreef:
Een glimlach verscheen op Kredic’s gezicht toen hij de jonge koning in het oog kreeg. Hij keek naar de vloer en dat was tenminste al een teken dat hij doorhad wie in deze bijeenkomst de baas zou zijn. Voor zijn eigen welzijn zou het veel beter zijn om respect te hebben voor zijn meerderen. De man zijn kin kwam omhoog in een trotse beweging en dat was teven het moment waarop de kleine koning naar hem keek. Was dat een glinstering van trots in zijn ogen?
Dat maakte niet uit, dat lichtje zou hij snel genoeg doen doven. Een kind behoorde geen koning te zijn. De jongen had, net als zijn ouders moeten sterven en nu onder groene zoden verkeren. Iets dat fout was gegaan, maar ongetwijfeld zou er wel iemand opstaan om die fout te kunnen corrigeren…

Halfar en Kredic maken in deze situatie voor de eerste keer kennis met elkaar, maar toch is deze situatie geen godmode. Meer een aanname door de houding van Kredic, omdat hij arrogant genoeg is om aan te nemen dat Halfar in respect naar beneden kijkt. Dit is niet zo, maar hij mag het wel aannemen, net als het hoofd dat in zijn mening ‘trots ‘ omhoog komt en de glinstering in zijn ogen. Kredic neemt gewoon aan wat het moet betekenen, waardoor het in principe geen godmode is. Hieronder hetzelfde verhaaltje, alleen met een toevoeging die wel onder de noemer ‘godmode’ valt.

Godmode Personage2 schreef:
Een glimlach verscheen op Kredic’s gezicht toen hij de jonge koning in het oog kreeg. Hij keek naar de vloer en dat was tenminste al een teken dat hij doorhad wie in deze bijeenkomst de baas zou zijn. Voor zijn eigen welzijn zou het veel beter zijn om respect te hebben voor zijn meerderen. De man zijn kin kwam omhoog in een trotse beweging en dat was teven het moment waarop de kleine koning naar hem keek. Was dat een glinstering van trots in zijn ogen?
Dat maakte niet uit, dat lichtje zou hij snel genoeg doen doven. Een kind behoorde geen koning te zijn. De jongen had, net als zijn ouders moeten sterven en nu onder groene zoden verkeren. Iets dat fout was gegaan, maar ongetwijfeld zou er wel iemand opstaan om die fout te kunnen corrigeren… Er verscheen een onheilspellende grijns op de koning zijn gezicht en hij keek toe hoe de jongen van angst achteruit stapte. Perfect.

Het is een hele klein toevoeging, maar doordat Kredic nu vermeld dat Halfar in angst achteruit stapt is het godmoden. Hij speelt in deze situatie god over Halfar door te besluiten dat hij achteruit stapt. Dit terwijl Halfar dit zelf niet zei. Godmode…

Binnen deze regel is ook een uitzondering. Wanneer je zo dicht op een persoon staat dat deze je niet kan ontwijken, wanneer je van heel dichtbij iemand probeert te slaan bijvoorbeeld is godmode toegestaan. Toch is het zelfs in die situaties handig om even te overleggen met de persoon waar je het topic mee uitwerkt. Dat is alleen maar beleefd als je van plan bent om iemands neus eraf te bijten ofzo.